Knjižnica tete Rose

družbeno-angažirana, uporniška in radikalna literatura

Primer Heidegger: Besede, dejstva, misliPrimer Heidegger: Besede, dejstva, misli

  • Več avtorjev (uredil Uroš Grilc)
Leto izdaje: 1999
Založba: Založba Krtina
Jezik: Slovenščina
Število strani: 205
Na voljo?
 

Opis: 

Zbornik bralcem nudi vpogled v kontroverzen odnos filozofa Martina Heideggra do fašizma, o čemer se je predvsem v Franciji razvnela goreča diskusija, ki je angažirala nekatera najslovitejša imena sodobne filozofije, dregnila v mnoge nevralgične točke naše sodobnosti in na novo zastavila vrsto načelnih vprašanj.

Zbornik prinaša izbor tekstov, ki problema ne odpravijo hitro in enostransko, temveč se izogibajo tako preprosti apologiji Heideggra (ki običajno zvajajo problem na minorni biografski detajl), kot tudi simplificiranemu razglašanju Heideggra za fašista, in s tem na novo osvetljuje zapleteno razmerje filozofije do političnega.

“Toda čemu služi neprestano ukvarjanje s to temo, glede katere so mnogi prepričani, da je bila v preteklih desetletjih obdelana do naveličanosti in da je bila iz nje izstisnjena še zadnja kapljica? Ali niso bojne črte že davno formirane – že od tistih dni po nacionalni katastrofi 1945, ko so filozofa Biti in časa poklicali na zagovor? In ali ne bo sedaj, ko je volja filozofa vendar že znana in ko je bila zadnja beseda izrečena, vsakdo, ki si drzne podvomiti v Heideggerja, umeščen v bojne vrste njegovih nasprotnikov?”